Spolehlivé vedení účetnictví pro podnikatele a firmy


Dividendy a podíly na zisku budou osvobozeny od daně až od r.2015 !

17.09.2012 11:00

Stát přestane vybírat patnáctiprocentní daň z dividend a z podílů na zisku. Zrušení daně z dividend je součástí  daňové reformy a jeho přesné podmínky nalezneme v textu zákona č. 458/2011 Sb.

Doposud se osvobození vztahovalo jen na obchodní společnosti s alespoň 10% podílem na společnosti vyplácející dividendu.

Ponechával-li akcionář své peníze ve firmě, nemusel platit část daně ze zisku, a to daň z dividend.

Nové osvobození má být tzv.úplné, a to jak pro právnické, tak i pro fyzické osoby, bez ohledu na velikost vlastnického podílu.

Sleva na dani z dividend se uplatní až na daň sraženou a odvedenou z dividend, vyplacených z rozděleného zisku vytvořeného až po nabytí účinnosti tohoto zákona.

Osvobození tedy bude účinné až ve vztahu k příjmům, plynoucím ze zisku vytvořeného po dni účinnosti novelizovaného zákona (1.1.2015), tj. ze zisku, který byl vytvořen za zdaňovací období započaté nejdříve v roce 2013. Staré nerozdělené zisky se tedy ještě zdaní postupem dle starého/stávajícího zákona.

Od placení daně z dividend se -zkráceně shrnuto- osvobozuje příjem v podobě: podílu na zisku a dividendy z účasti na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty na komanditní společnosti. Osvobození podle novely nelze uplatnit, pokud plyne příjem od  investičního fondu, podílového fondu, nebo  zahraničního fondu kolektivního investování.

Ačkoliv několik ustanovení  shora zmíněného zákona bude účinných již v r.2012,  zrušení daně z dividend  patří mezi většinu ustanovení, účinných v roce 2015.

 

—————

Zpět